Brystryggsmerter / smerter mellom skulderblad

Brystryggsmerter / smerter mellom skulderblad

Smerter i brystryggen, beskrives også som smerter mellom skulderbladene, og rammer svært mange av oss. Kanskje ikke så rart når vi tenker på alt kontorarbeid som utføres i høyt tempo med runde skuldre, fremoverbøyd hode og anspente armer. Ofte sprer smertene seg opp til nakken, ut i skuldre og armer eller frem til brystet. Smertene kan noen ganger stråle frem til framsiden av brystkassen, og/eller komplikasjon ved pusting.

Det er mange strukturer som kan gi smerter i brystryggen, smerter fra nakke, korsrygg, ribbein, skulderblader, ryggvirvler, muskler er blandt de hyppigste årsakene, kiropraktoren må også ekskludere smerter fra hjerte/blodsystem og organer i magen.

Vanlige tegn dersom brystsmertene kommer fra muskel-skjelettsystemet:
– Skarpe, krampeaktige smerter i brystet, ofte på siden
– Smertene stråler fra ryggen frem mot brystet
– Konstant verk som kan vare i timer eller dager
– Forverring ved bruk av armer, nakkebevegelser eller ved dyp innpust
– Smertene varierer med kroppsstillingen
– Tidligere plager med rygg og nakke

Kiropraktoren vil under diagnostiseringen eksludere hjerterelaterte komplikasjoner som hjerteinfarkt og angina før behandling iverksettes:
Mange opplever stor redsel for hjerteinfarkt når de kjenner smerter i brystet. Hvis du har ett eller flere av symptomene under, eller har høy risiko for hjertesykdom, bør du søke legehjelp.

Klassiske varseltegn på hjerteinfarkt eller angina:
– Sterke, klemmende smerter ofte i et bånd rundt brystet
– Smerten kan stråle opp til nakken, kjeven og ut i armen, vanligvis på venstre side, men også på høyre
– Pustevansker
– Klam, blek og svettende
– Høy puls
– Forverres ved fysiske anstrengelser
– Angina varer ofte bare noen minutter, et infarkt vanligvis mer enn 30 minutter

Risikofaktorer for hjerteinfarkt eller angina
– Røyking
– Alder over 50 år
– Diabetes
– Kjente hjerte-kar problemer som f.eks høyt blodtrykk
– Hjerte-kar-problemer i nær familie

Hvis du ikke har tegn på hjertesykdom, eller allerede har vært undersøkt av lege uten at dette er påvist, ta kontakt med kiropraktor som er ekspert i å finne ut om årsaken til smertene ligger i muskel-skjelett-systemet. Hvis kiropraktoren mistenker at smertene skyldes andre årsaker, for eksempel i fordøyelsessystemet, luftveier eller hjertet, vil du bli henvist til videre undersøkelser hos lege hvis nødvendig.

 

Smerteårsaker i muskel- og skjelettsystemet:
– Akutte feilfunksjoner (leddlåsninger) i leddene mellom ribben og ryggsøyle
– Øm og stram muskulatur i bryst og brystkasse
– Dårlig holdning som låser pusten
– Stress, anspenthet og ensidige arbeidsstillinger
– Angst og depresjon påvirker holdning, pust og smerteopplevelse
– Ribbeinsbrudd
– Skiveprolaps i nakken
– Kompresjonsfraktur og osteoporose

Vi har alle naturlig nok stor respekt for brystsmerter av frykt for hjerteproblemer. Ta alltid brystsmerter alvorlig. Bare 20% av pasienter med brystsmerter, som blir undersøkt med tanke på hjertesykdom, har faktisk hjerte-lidelse. Heldigvis har oftest bryst-smerter mer ufarlig årsaker som muskelspenninger og låste ledd i brystryggen. Frykt for alvorlig sykdom forsterker muskelspenninger og øker smerte opplevelsen. En ond sirkel oppstår.

Utbredelse og varighet
Spenninger i øvre del av ryggen er svært vanlig i dagens moderne samfunn, med ensidige arbeidsstillinger kombinert med stress og høyt arbeidstempo. Spenningene kan gi opphav til akutte, stikkende brystsmerter, og rammer ofte yngre mennesker hvor man ikke forventer hjertesykdom.

Kiropraktisk behandling
Mange opplever god hjelp hos kiropraktor for smerter mellom skulderbladene og akutte smerter som stråler frem i brystet. Kiropraktorens viktigste oppgave vil alltid være å utelukke alvorlige årsaker til smerten som krever legebehandling. I behandlingen brukes en rekke forskjellige metoder og teknikker for å redusere smerte og gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem:
– Spesifikk leddbehandling av stive og smertefulle ledd
– Løsgjøring av stram og smertefull muskulatur
– Holdningskorreksjon
– Råd om arbeidsteknikk
– Gi deg råd om pusteteknikk
– Bevisstgjøring av eventuelle psykiske årsakssammenhenger

Dette kan du selv gjøre
– Tøye lett på brystmuskulaturen
– Ved akutte låsninger kan en kuldepakke lindre
– En varm dusj eller et varmt bad kan gi avspenning av muskulaturen
– Hvile, stresse ned og fokusere på dyp og rolig pust

En hardt arbeidende person i begynnelsen av 30-årene opplever store smerter i brystet etter arbeidstid. Smertene er der dagen etter og redselen for hjerteinnfarkt har meldt seg. Han oppsøker legevakten, som konstanterer at hjertet er i tipp topp form, men han har fortsatt store smerter. Kiropraktoren er da rett person å oppsøke.

Kiropraktoren – din nerve-muskel-skjelett-ekspert
En kiropraktor er spesialist på plager i bevegelsesapparatet og nervesystem. De vanligste muskelskjelettlidelsene som kiropraktoren behandler er ryggsmerter, nakke- og skuldersmerter, hodepine, migrene og svimmelhet, arm-, ben- og bekkensmerter. Kiropraktoren har 5-6 års utdannelse, 1 års offentlig godkjent turnustjeneste, autoriasjon.

Landets offentlige godkjente kiropraktorer hjelper Norges befolkning til en bedre hverdag. Hvert år utfører norske kiropraktorer omtrent 2 millioner undersøkelser og behandlinger.

** Informasjonen på denne siden er basert på informasjon fra Norsk Kiropraktorforening, informasjon som korrelerer med prosedyrene ved Nittedal Kiropraktorklinikk